Home

 

 

Welkom op de website van Smit Swifterbant.

SJALOT, de smaakmaker uit de Flevopolder

De Sjalot


De Sjalot

 

Gefruit, rauw, gekookt of gebakken, een sjalot geeft elk gerecht de juiste smaak. Dit lekkere en veelzijdige product is een verrijking van de keuken. Voor een pittige smaak, een kruidige toevoeging of een lichtzoete smaak. Met een sjalot is variëren volop mogelijk. Het gewas lijkt op een ui, maar heeft een veel fijnere smaak. Bovendien bevat een sjalot talrijke vitaminen en voedingsstoffen, waardoor het een gezond product is. Deze smaakmaker komt ‘gewoon’ uit de Flevopolder van het bedrijf van Fredo en Francis Smit.
Sjalotten van Smit Swifterbant zijn te vinden bij meerdere supermarkten en groenteboeren. Dit bedrijf uit de Flevopolder is dé sjalottenteler van Nederland en kent een wereldwijde afzet.


Historie


Historie

 

De oorsprong van het familiebedrijf Smit Swifterbant ligt in de provincie Groningen. Opa en oma Smit hadden daar een boerenbedrijf waar vooral graan werd geteeld. In 1966 besloten ze hun geluk te beproeven in de polder, die destijds net was drooggelegd. In de zogenoemde nieuwe aarde werden naast graan, pootaardappelen, bieten en tarwe verbouwd. Door de jaren heen verschoof de maatschap door de generaties. Opa en oma Smit deden het bedrijf in 1976 over aan hun zoon en schoondochter. In 2005 heeft Fredo samen met Francis het bedrijf in maatschap overgenomen.

In de jaren negentig ging het bedrijf over op de teelt van sjalotten. Smit was de eerste teler ter wereld die met zaaisjalotten aan de slag ging. De producten onder de naam Fredo’s Finest worden nu over de hele wereld verhandeld.

de Teelt


De Teelt:

 

Voordat een sjalot bij u in de keuken ligt, is er al heel wat gebeurd. Vanzelfsprekend start het met het planten van een zaadje in het voorjaar. Het zaad van sjalotten is zeer kostbaar, daarom is het belang van een verzorgde duurzame teelt groot. Elk zaadje moet uitgroeien tot het kwaliteitsproduct dat u graag wilt hebben.

Bij Smit worden de sjalotten op ruggen geteeld. Dat wil zeggen dat de sjalotten hoog op het land staan. Dat heeft veel voordelen. Zo houden de sjalotten bij nat weer langer de ‘voeten’ droog en dat maakt het gewas meteen minder schimmelgevoelig. Dat betekent dat er minder gewasbeschermingssmiddelen toegepast hoeven te worden. Het gewas blijft er ook mooier uitzien gedurende het seizoen. Daarnaast biedt de teelt op ruggen ook voordeel voor de teler. Het bewerken, schoffelen en oogsten is eenvoudiger.

de Telers


De Telers:

 

De Fredo’s Finest producten bestaan uit gangbare en biologische
sjalotten. Een groep van speciaal geselecteerde telers werkt het hele jaar door aan de productie van kwalitatief hoogwaardige sjalotten. De telers worden door Fredo en Francis zelf geselecteerd
en vooral beoordeeld op hun betrokkenheid bij het product. Daarnaast wordt de kwaliteit bij elke teler gevolgd door een teeltbegeleider. Zo wordt gezorgd dat van elke sjalot de kwaliteit gegarandeerd kan worden. Vanzelfsprekend worden er in- en externe kwaliteitscontroles gehouden en zijn de producten voorzien van diverse certificaten. Op de boerderij van Smit worden de sjalotten verwerkt door de sorteerafdeling en dan verpakt in diverse verpakkingen. Kisten worden voorzien van een barcode zodat elke partij sjalotten precies gevolgd kan worden.

assortiment


Assortiment

 

Wilt u in uw gerechten graag verse sjalotten uit de Flevopolder verwerken?

U kunt na telefonisch overleg bij ons terecht voor zowel gangbare als biologische sjalotten in 5 kg verpakkkingen.
Tevens zijn wij te vinden op diverse evenementen.

 


Recept tip


Recept tip: Sjalottensoep

 

 • Ingredienten: 10 sjalotten, 2 teentjes knoflook, 1 laurierblad, 3 takjes tijm, 1 takje rozemarijn,
  25 g tomatenpuree, 1 l kippenbouillon, olijfolie, zout, peper.
 • Verwarm de oven voor op 180º C. Pel de sjalotten en bestrooi ze met peper en zout. Leg ze op alumi-
  niumfolie en besprenkel ze met een scheutje olijfolie. Vouw de folie dicht en leg het pakketje in de oven.
 • Laat de sjalotten in 20 minuten konfijten. Haal ze uit de oven, halveer ze en snijd ze in dunne ringen.
  Pluk de blaadjes van de tijm en rozemarijn en hak ze fijn.
 • Zet een pan met een inhoud van ong 2 liter op het vuur en doe hierin een scheutje olijfolie.
  Doe hierin de gekonfijte sjalotringen en de kruiden.
 • Pers de knoflook erin uit en fruit het geheel aan. Voeg de tomatenpuree toe en fruit deze ook even mee. Blus het af met de bouillon, breng aan de kook en laat nog 15 minuten zacht koken.

Amuse van krieltjes met haring
Gehaktbal met sjalotrecepttip1x
Jus met sjalotten
Thaise groene salade met verse sjalotten
Geglansde sjalotten in rode wijn
Fondue van bloemkool en visfumet en gepofte sjalotten
Aspergeragout
Champignonsaus
Kabeljauw met een dakje van sjalot en appel
Mini quiches met sjalot en gamba
Tarte tatin van sjalot
Topinamboerpuree

 Al onze recepten zijn in PDF formaat. U kunt het dus makkelijk en éénvoudig downloaden en/of printen. Heeft u problemen met het openen van PDF bestanden? Klik dan hier voor meer informatie over PDF bestanden.

Actueel

Boer en Natuur fair 13-06-2015

2015 03 23

Fredo’s Finest Sjalot kookboek

Ons Sjalot Kookboek van A tot Z

Klik hier om contact met ons op te nemen om dit fantastische kookboek te bestellen

 

Kerstmarkt 2014

De stand van Fredo’s Finest op de kerstmarkt 2014

Contact

 • Adres:     Rivierduiweg 13, 8255 PJ Swifterbant
 • Tel:         + 31 (0)321 – 321 638 / + 31 (0)6 – 30 07 89 58
 • Fax:        + 31 (0)321 – 323 179
 • Email:     info@fredosfinest.nl / francis@fredosfinest.nl